Udenlandske boligkøbere i Frankrig: Hvor kommer de fra?

Ifølge de franske notarernes opgørelse udgør briter, italienere og belgiere ca. 60 % af alle ikke-bosiddende boligkøbere i Frankrig. Påvirker de udenlandske købere fortsat det franske ejendomsmarked?

Château les Carrasses: Les Ateliers
Château les Carrasses: Les Ateliers

De franske notarer vurderer, at udenlandske boligkøb i gennemsnit for perioden 2006-2016 har udgjort 6 % af de gennemførte handler på markedet for ældre boliger i selve Frankrig. Denne andel fordeler sig med 2,1% ikke-bosiddende og med 3,9% bosiddende udlændinge i Frankrig. Efter et fald i udenlandske boligkøb i perioden 2013-2014, er de udenlandske købere nu tilbage på boligmarkedet siden 2015.

Førende trio. Blandt de ikke-bosiddende udenlandske boligkøbere fastholder briterne førstepladsen i notarernes opgørelse for de seneste 10 år. I 2016 stod briterne bag et ud af tre boligkøb (32 %), foran italienerne (14 %) og belgierne (12 %).

Amerikanerne i mindretal. Briter, italienere og belgiere udgør således ca. 60 % af de ikke-bosiddende udenlandske købere. Andelen af skandinaver (danskere, svenskere, nordmænd) ligger forholdsvis tæt på schweizernes og nederlændernes andel på omkring 5 %. Tyskernes andel udgør kun 4 %, mens spaniernes og portugisernes ligger på 3 %. Amerikanerne er i mindretal med en andel på kun 2 %.

Foretrukne områder. De ikke-bosiddende udenlandske købere er fortsat tiltrukket af land-departementerne i den midtvestlige og sydvestlige del af Frankrig samt af Alperne og ikke mindst Côte d’Azur. I modsætning til området Alpes-Maritimes, der har klaret sig godt igennem krisen, har områderne Creuse, Dordogne og Charente været hårdt ramt af de senere års krise.

Bosiddende udlændinge. I regionen Ile-de-France udgør de ikke-bosiddende udenlandske købere mindre end 1 % af boligkøberne – undtagen i Paris, hvor de står for lidt over 3 %, med italiensk overtal.

Men mange udenlandske købere i Paris er også bosiddende i Frankrig. Da bosiddende udlændinge er yderst dominerende inden for parisiske liebhaverejendomme, kan de udenlandske købere have afgørende indflydelse på priserne i visse kvarterer, fx mondæne Triangle d’Or – de tre gader, hvor Paris’ dyreste og fineste forretninger ligger side om side: Av. Montaigne, rue Francois 1er og Av. George V – der ligger syd for Champs-Elysées i det 8. arrondissement.

Fokus på det sydøstlige Frankrig. Ud fra nationalitet varierer købsadfærden ret markant. I områderne Provence, Côte d’Azur og Korsika investerer de ikke-bosiddende italienere hovedsageligt i ældre boliger på markedet for små lejligheder. I modsætning hertil investerer britere og skandinaver i højere grad i boliger på markedet for større huse, ældre eller nybyggede.

Hvornår er boligkøber udenlandsk, hvornår ikke-bosiddende? En køber betragtes som udenlandsk, hvis køberen ikke er fransk statsborger. En køber anses for ikke-bosiddende, hvis denne erklærer ikke at være bosiddende i Frankrig på handelstidspunktet. En dansk statsborger, der køber feriebolig i Frankrig, men har sin primære bolig og er skattepligtig i Danmark, er således ikke-bosiddende udenlandsk boligkøber.

Læs også seneste indlæg:
Ferieboligprojekter: Aflevering og overtagelse

_________________

KILDER:

Indlæg og oversættelse v/Liselotte Kruse, DK-France, inspireret af:

Artiklen ”Les acquéreurs internationaux les plus présents en France” udgivet i Logic-Immo.com, nr. 378 – 9. marts-5. april 2018 v/forfatter Olivier Cheilan

PARIS GUIDE – Paris fra vest til øst: bloggersdelight-dk.bloggersdelight.netdna-cdn.com/wp-content/…/Paris-Guide.pdf [set 07 -08-2018]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.