Château d’Aubiry: Dansk opført fransk eventyrslot i bedste Askepot-stil

Chateau d'Aubiry1

EKSKLUSIVT. Slottet Château d’Aubiry – opført (1894-1900) af den danske arkitekt Viggo Dorph-Petersen (1851-1937) – er til salg. En mulighed for opfyldelse af måske den ultimative drøm for frankofile danske slotselskere: at blive ejer af et fransk slot tegnet og opført af en dansk arkitekt!

Min lottoseddel fornyes i hvert fald troligt!

Til salg eller ej, så fortjener denne perle af et slot at få fornyet opmærksomhed:

Château d’Aubiry er udført i ekstravagant renæssancestil. Det er beliggende tæt på den spanske grænse i den østlige del af Pyrenæerne i udkanten af byen Céret, ca. 25 km fra den historiske by Perpignan og strandene langs kyststrækningen Côte Vermeille, og ca. 130 km fra Barcelona. Slottet er forståeligt nok byens stolthed!

Bygningerne

Ud over selve slottet (ca. 2.500 m² beboelse, 50 værelser), omfatter ejendommen en park i engelsk havestil på ca. 5 ha, et svømmebassin, orangerier (ca. 800 m²) med tre 16 m høje kupler forbundet af galleri, et kapel og en portnerbolig (250 m²) samt flere udbygninger. Udsmykningen er unik i overdådig jugendstil. Slottet er bygget på et fundament af rosa marmor fra Pyrenæerne, der også er anvendt i slottets interiør, idet hall, trappe, balustre, søjler, gelændere og loftrosetter ligeledes er udført i marmor. Tegningerne til slottet blev offentliggjort i tidsskriftet ”La construction moderne” i 1895, hvor slottet stadig var under opbygning. Det er det eneste af Viggo Dorph-Petersens bygningsværker, der blev udgivet gennem dette prestigefyldte arkitekttidsskrift, der roser både tegninger og projekt. Slottet fik den 6. juni 2006 status af fredet historisk bygning.

Chateau d'Aubiry5

Indretningen

Slottets kælder er bygget halvt under jorden, herefter følger stueetagen med hall, billardrum, musikværelse, bibliotek, spisestue og bryggers. På første og anden etage finder man alle soveværelser, nogle med temaer, som fx det kinesiske værelse, der er udsmykket til ære for Bao Dai, den sidste kejser i Indokina.

Alle badeværelserne er velindrettede og med original udsmykning. Tredje og sidst etage er indrettet som vinterhave udsmykket med malet keramik.

Freskoerne i hall, trappeopgang og på repos til første sal er malet af de parisiske kunstnere Gervais og Henry Perrault (1905). I vinterstuen på tredje sal findes et keramikmaleri signeret af Hubert Paris (1900). Det er også værd at bemærke de smukke lysestager og de betagende loftsmalerier i hovedtrappeopgangen.

Chateau d'Aubiry3

Parken

Kapellet blev bygget senere i 1912. Både kapel og park var meget gennemtænkte. En å snor sig igennem parken, hvor der er vandreservoirer i stål, et solidt svømmebassin støbt i cement med forskellige kabiner bygget langs kanten og en japansk bro. Det 5 ha store areal omfatter ligeledes adskillige andre anneksbygninger, alt sammen omkranset af et højt jernhegn.

Slottets beliggenhed er valgt meget bevidst for at opnå maksimal soleksponering, fantastisk udsigt mod syd og læ for nordenvinden, la Tramontane. Selve slottet er løbende vedligeholdt og fremstår i dag velbevaret, mens udbygninger og især orangerier er en del medtaget af tidens tand.

Chateau d'Aubiry4

Den danske arkitekt Viggo Dorph-Petersen

Viggo Dorph-Petersen blev født i Danmark i 1851. Efter folkeskolen kom han i tømrer- og snedkerlære og var elev på Teknisk Institut. Han blev færdig som tømrersvend i 1871. Herefter blev han optaget på Kunstakademiet i København, hvorfra han tog sin eksamen i 1979. Som 28 årig tog han i 1880 til Paris, hvor han fortsatte sine studier på Ecole des Beaux-arts og Atelier Léon Ginain. Efter sin eksamen arbejdede han med forskellige opgaver, og nedsatte sig siden som selvstændig arkitekt i Perpignan sammen med sin franske hustru, hvis svage helbred krævede frisk luft. Hans talent og originalitet gik dog ikke ubemærket hen, han blev hurtigt meget efterspurgt og fik et godt ry i bourgeoisiet. I 1906 blev han udnævnt til dansk vicekonsul i Perpignan, hvor han levede indtil sin død i 1937.

Viggo Dorph Petersen2

Viggo Dorph-Petersens værker

Ud over renæssanceslottet Château d’Aubiry opførte Viggo Dorph-Pedersen ligeledes yderligere to slotte for Bardou-Job familien, nemlig Château de Pare Ducup og Château de Valmy, et til hvert af familiens tre børn, idet Château d’Aubiry blev bygget til den ældste søn og arving Justin Barddou-Job. Château d’Aubiry forblev i Bardou-Job familiens eje indtil 1973, hvor det blev købt af en fabrikant, som stadig den dag i dag ejer slottet, der således er privatejet og kan ikke besøges. Herudover opførte Viggo Dorph-Pedersen også Château de l’Esparrou, Etablissement Thermal de Vernet-les-Bains, mange landbrugsbygninger, villaer, hoteller og offentlige bygninger.

Udbudspris

Châteu d’Aubiry er udbudt til en pris af EUR 21.000.000.

Interesseret i flere detaljer, måske med henblik på at afgive bud ?
Kontakt dk-France@dk-france.dk

Læs mere
Viggo Dorhp-Petersen er beskrevet af kunsthistoriker Ove Bjørn i en meget inspirerende artikel i La France 6/2011 : http://www.ovebjoernp.dk/uploads/kunst/Petersen.pdf