Hvorfor købe en ny bolig? Ældre og gamle boliger har charme og sjæl, siger man, men med nybyggeri får du i kraft af den teknologiske udvikling og de skærpede lovkrav til kvalitetsbyggeri alle de fordele, som moderne arkitektur giver, som fx øget lysindfald gennem udnyttelsen af glas og stål, høj isoleringsgrad og energibesparende løsninger i form af lav-, nul- eller plusenergibyggeri, vedligeholdelsesfrie materialer mv., hvilket rigtig mange boligejere i dag sætter stor pris på.
5 gode råd, inden du køber nyt!
1. KØB AF NYT? Dette er i Frankrig meget ofte synomymt med enten projektkøb, køb af bolig under opførelse eller bolig, som er færdigbygget for under 5 år siden, og som endnu ikke har været handlet efter færdigopførelse. Ved projektkøb er det vigtigt at besøge byggeplads og omgivelser og i det hele taget at få indsamlet så mange informationer som muligt, ikke mindst om alle de forhold, der har betydning for ens dagligdag på stedet: transportforhold, indkøbsmuligheder, rekreative områder osv. Er der tale om et nyt kvarter, er det fx vigtigt at kontakte kommunekontoret for at få oplysninger om lokalplaner og fremtidige planer for service og faciliteter i kvarteret.
2. BESØG OG SAMMENLIGN! Besøg gerne flere sammenlignelige udstillingsboliger. Herved kan du danne dig et bedre billede af den bolig, du overvejer. Studer de nære omgivelser over en uge, om aftenen og i weekenden for at få et reelt indtryk af hverdagen og faciliteterne i kvarteret. Sammenlign også de forskellige boliger i samme projekt: beliggenheden i forhold til sol, vind, naboer osv., kvaliteten af faciliteterne, udsigten … Når du har truffet din beslutning, så reserver den ønskede bolig hurtigst muligt for at have det størst mulige udvalg (fx flere valgmuligheder i forhold til etagebeliggenhed, terrasse, have mv.).
3. FÅ TEKNISK INDSIGT! Gennemgå omhyggeligt de tekniske dokumenter fra bygherre, der i detaljer beskriver materialer og fællesfaciliteter. Når dit boligvalg er en realitet, og du skal træffe beslutning om valg af fx bruseniche, materialer, skabe osv., så lev dig ind i din fremtidige indretning. Bygherre giver gerne nogle valgmuligheder, og jo mere gennemtænkt, dine valg er, jo mere personlig og funktionel bliver din bolig. Endelig må du heller ikke glemme at studere bebyggelsesplanen, som udleveres af bygherre, og som gør det muligt at bedømme afstanden mellem fx veje og bygninger, fortove eller andre konstruktioner.
4. TÆNK SKATTEBESPARELSE. Siden den 1. oktober 2014 har det i Frankrig været muligt for førstegangskøbere at gøre brug af et såkaldt 0% lån (PTZ), som er mest fordelagtigt ved køb eller opførelse af en ny bolig, og som har løbetider på op til 25 år. Ved køb af nye boliger gælder endvidere, at notaromkostningerne er reduceret i forhold til køb af ældre boliger: 2-3% ved køb af en ny bolig (ekskl. moms) mod 7-8% ved køb af en ældre bolig. Endelig er man ved køb af en ny bolig i Frankrig fritaget for ejendomsskat i 2 år.
5. FORHØR DIG OM BYGHERRE. Hvorfor ikke forhøre dig om bygherre hos tidligere købere af boliger i færdigopførte projekter, fx om boligerne blev afleveret til tiden? Såfremt fristerne ikke overholdes, kan du nemlig få erstatning. Før du underskriver en reservationsaftale, der straks ved underskrivelse forpligter dig til at indbetale et depositum, bør du overveje at tegne en retshjælpsforsikring (assurance protection juridique), der ikke automatisk tilbydes sammen med reservationsaftalen. Depositummet er fastsat ud fra den tid, der beregnes fra datoen for underskrivelse af reservationsaftalen til underskrivelse af skødet.
KILDE: Oversat og inspireret af artikel af Anne Leurquin, udgivet i boligmagasinet Logic-Immo.com (specialudgave) af 14.04-05.05.2015: Réussir son achat immobilier – dans le neuf; billeder fra ICAD-projektsalg, Sydfrankrig